Ce este GDP?

Grupul de Dezvoltare Personala reprezintă un loc in care copilul se poate manifesta in mod natural,  autentic, unde se poate auto-descoperi si învăța cum sa fie într-o relație,  beneficiind de suportul, înțelegerea si căldura celorlalți membrii ai grupului.  Fiind un spațiu care oferă siguranță si libertate, copiii pot experimenta in alta maniera situațiile dificile si problemele cu care se confrunta in viața de zi cu zi.

Modalități de lucru in cadrul grupului

Fiind o activitate destinata copiilor, maniera de lucru cu aceștia este specifica vârstei lor. Principala  metoda de lucru va fi jocul, iar in cadrul jocurilor voi aduce tehnici specifice de lucru, cum ar fi: pictura  libera, desenul, teatrul de marionete, instrumente muzicale, modelajul, mișcarea si dansul, dar si tehnici generale de lucru cu copilul in cadrul unui grup.

Modulele

Modulul 1:  Joc si Pictura sau Desen

Pictura si desenul reprezenta o forma de exprimare, si prin intermediul imaginilor si desenelor se eliberează o energie creativa, care poate stimula încrederea in sine a copiilor, o mai mare acceptare a abilitaților lor, data de experiența realizării unei creații. In aceasta experiență a creației, va fi evidențiat procesul, participarea si nu rezultatul final.

Modulul 2: Joc, Mișcare si Dans

Mișcarea ajuta copilul sa își conștientizeze mai bine corpul (atât părțile corpului, cat si corpul in ansamblu), poziționarea corpului,  sa își coordoneze mișcările, sa își dezvolte funcțiile senzoriale  (văz, auz, atingere, gust si miros), dar si sa învețe semnificația limbajului corporal si însemnătatea acestuia in crearea unor relații.  De asemenea, prin o mai buna cunoaștere corporala, copii pot intra mai ușor in contact cu emoțiile lor.

Dansul nu înseamnă doar anumite mișcări  coordonate cu sunetul muzicii, ci o modalitate de a  descoperi propriul ritm corporal acordat la sunetul melodiei. Copii pot experimenta dansul ca pe o modalitate de exprimare corporala.

Modulul 3: Joc si Teatru de marionete

Jocul dramatic este începutul comunicării interactive dintre adulți si bebeluși si încurajează copilul sa dezvolte empatia- înțelegerea a ceea ce simte o alta persoana. Prin intermediul teatrului, copiii pot  explora aceasta comunicare interactiva si pot retrăi experiențe din anii timpurii.

Modulul 4:  Joc si Muzica

Terapia cu ajutorul muzicii reprezintă o modalitate de exprimare a sentimentelor si ideilor cu ajutorul sunetelor combinate într-o maniera specifica. Înțelegerea abilității de a folosi sunetele unui instrument  oferă copilului un sens pozitiv al interacțiunii cu el însuși, si apoi cu ceilalți prin cântarea  la  instrumente si crearea unor sunete care produc propria melodie, unica a copilului.

Modulul 5: Joc si Modelaj

Modelajul, ca mijloc de realizare a contactului copilului cu sine, este o activitate plăcută si relaxanta, cu multiple beneficii, atât pentru îmbunătățirea unor deprinderi, cum ar fi acelea de a doza efortul și amplitudinea mișcării, de a ține corect unealta de scris în mână, dar si acela de a realiza un obiect care reprezintă lumea lui interioara, cu defecte si calități, obiect acceptat si valorizat in cadrul grupului.

Modulul 6:  Joc creativ

Jocul reprezintă activitatea dominanta din primii ani de viată ai unui copil, fiind o experiență formativa majora pe plan mental, fizic, emoțional si spiritual. Un alt beneficiu al jocului este acela de a stimula creativitatea.

Tematica modulelor poate fi reluata, in funcție de nevoile sau cererile copiilor, numărul modulelor putând fi prelungit.

Părinții

Rolul si implicarea părinților in viața copilului este esențială si de baza. De aceea, pe parcursul desfășurării grupului de dezvoltare personala, aceștia vor fi informații despre implicarea si evoluția copilului lor in activitate si despre achizițiile făcute. Pentru menținerea noilor achiziții formate in cadrul grupului, părinții pot descoperi noi modalități de educare si creștere a copilului, oferindu-i  susținere, esențială pentru valorificarea rezultatelor terapeutice si păstrarea lor in timp.

De asemenea, părinții au ocazia de a participa la ateliere de Parenting, susținute de colegii mei din cadrul cabinetului Ora de Terapie. Aceste grupuri vor avea loc simultan cu grupurile de dezvoltare personala ale copiilor.

Părinții care aduc 1 copil la grupurile de dezvoltare personala beneficiază  de o reducere de 20% din costurile grupurilor de Parenting.

Categorii de vârstă

4-6 ani

7-9 ani

Ședință de intercunoaștere si evaluare

Programul Grupului de dezvoltare personala va tine cont de vârsta, nevoile si preocupările fiecărui copil in parte. De aceea, voi realizat o ședință de intercunoaștere si evaluare cu fiecare familie in parte (părinți si copil) înainte de începerea grupului, pentru a stabili împreună obiectivele terapeutice de atins pentru fiecare copil.

Costul sedintei este 40 lei.

Costuri si program

Costul unui modul este 40 lei/copil/pe sedinta,  durata unui modul este de 60 minute, iar frecventa este de 1 modul pe săptămână.

Grupul va avea un număr de 4 copii si va începe in momentul in care vor exista 4 cereri.

Programul grupurilor va fi stabilit de comun-acord cu părinții.

Grupurile de dezvoltare personala pentru copii sunt realizate de Andreea Neagu, psiholog si psihoterapeut.