Consiliere si Psihoterapia Individuală a Copilului


Consilierea si psihoterapia copilului implica un mod de lucru diferit de cea a adultilor; acestea utilizeaza metode specifice de lucru, in care se combină comunicarea verbală cu jocul și alte strategii specifice cu care copilul se simte în siguranță și prin care el reușește să-și exprime sentimentele și dificultățile pe care le întâmpină. De asemenea, procesul terapeutic este adecvat vârstei copilului, și ține cont de perioada de dezvoltare în care se afla acesta, atât din punct de vedere biologic, cognitiv, emoțional și social.

Spre deosebire de psihoterapia adultului, în psihoterapia copilului aplicarea diferitelor metode şi tehnici este dependentă în primul rând de factorii developmentali, respectiv de vârsta copilului: preşcolar, şcolar sau adolescent (Simeonsson şi Rosenthal, 1992).

Psihoterapia poate implica un singur copil, un grup de copii, o familie sau mai multe familii. La copii si adolescenti, jocul, desenul, creatiile si desigur vorbirea, sunt modalitati importante de a impartasi sentimentele si de a rezolva problemele.

Pot beneficia de aceste servicii copii care se confrunta cu urmatoarele situatii problematice sau dificultati

  • Scăderea accentuată a performanțelor școlare;
  • Note proaste la scoala in ciuda faptului ca se straduiesc;

  • Ingrijorare excesiva sau anxietate care se arata prin refuzul frecvent de a merge la scoala, de a merge la culcare sau de a lua parte la activitati normale pentru varsta copilului;

  • Plangeri fizice frecvente;

  • Hiperactivitate, agitatie, miscare permanenta in afara jocului, cu sau fara dificultati de atentie;

  • Cosmaruri persistente;

  • Nesupunere sau agresiune (mai mult de 6 luni) si opozitie provocatoare fata de persoanele cu autoritate;

  • Comportamente isterice inexplicabile;

  • Amenintari ca se raneste sau se sinucide.

Exista o gama mai larga de servicii in ceea ce priveste copilul si familia acestui. In cadrul cabinetului copii pot beneficia de interventii psihologice adaptate nevoilor si cerintelor, de la dezvoltare personala si training al aptitudinilor la terapii de recuperare a ariilor deficitare. Acestea sunt precedate de o evaluare bazata atat pe observatie si consultarea parintilor cat si pe scale si probe specifice.

In completarea acestora venim in intampinarea nevoilor dvs oferind servicii de consiliere de cuplu si familie ce pot favoriza dezvoltarea armonioasa a acestuia.